Práce a roční období

 rok za rokem, v období od nevlídné a studené zimy po mírné teplo podzimu se znovu vrací zázrak sklizně hroznů.

Po celý rok se musí mezi rostlinami vinné révy procházet a pečlivě je prohlížet, ošetřovat, prořezávat a udržovat ji v dobrém stavu. Jeden hektar vyžaduje více jak 750 pracovních hodin. Práce na vinici musí podléhat harmonogramu v celém ročním období.

Jaro

V polovině měsíce dubna na popických svazích vinná réva začíná rašit. Výhonky již musí být přichyceny k drátům, podél nichž se mají dále pnout.
V tuto dobu jsou velkým nebezpečím pozdní mrazíky, které mohou zničit celý cyklus kvetení.

            

Léto

Začátkem léta květy vinné révy rozkvétají a šíří balzámově uklidňující vůni. Je to radost, kdy se zdárně za svitu slunce květ proměňuje v plod. Během léta se o vinnou révu pečlivě staráme, vylamujeme zálistky, provzdušňujeme, aby se slunce i ochranné látky proti různým chorobám mohly dostat mezi hrozny a zdárně vyvíjet.

            

Podzim

Plody již oku lahodí, dozrávají, hrozny se zbarvují a nabývají na objemu díky sladké šťávě uvnitř. Hrozny dozrávají, pokud podzim dopřává teplé slunce pozdního léta, přičemž snižuje kyselost a zvyšuje koncentrace cukru. Mezi zimními mrazy a letním nebezpečím výskytu různých chorob si teprve v čase sklizně můžeme uvolnit a s uspokojivou úlevou vydechnout.

            

Zima

Po sklizni do dubna se rostliny vinné révy pravidelně prořezávají podle pravidel a vybírají se zdravé tažně pro příští úrodu.

            

Aktuality

Tour de sklep v Popicích 2016

8. ročník Tour de sklep v Popicích se chystá  na 20. února 2016. Tradičně otevřené sklepy Vás přivítají ve 12.00 hod. Prodej vstupenek u Obecního úřadu od 11.30 hod. Cena vstupenky je 400, Kč. Bližší informace a kontakty na www.tourdesklep.cz.

Blog vinaře

Leden 2016

Bobulky se budou přeměňovat na mošt a víno. Rok 2015se zařadí mezi ty nejlepší ročníky, co se týká kvality a znamenitosti vín, hrozny dozrávaly do kategorií výběrů z hroznů až bobulí.

Degustace

/degustace

 

degustace vína u nás patří k tradici a stala se neoddělitelnou součástí vinařské turistiky s příjemným setkáváním u pestré nabídky dobrého vína, popovídání si nejen o víně a rozhlédnutím po našem vinařství.

Podporujeme programy