Vinařství Židek

Práce a roční období

 rok za rokem, v období od nevlídné a studené zimy po mírné teplo podzimu se znovu vrací zázrak sklizně hroznů.

Po celý rok se musí mezi rostlinami vinné révy procházet a pečlivě je prohlížet, ošetřovat, prořezávat a udržovat ji v dobrém stavu. Jeden hektar vyžaduje více jak 750 pracovních hodin. Práce na vinici musí podléhat harmonogramu v celém ročním období.

Jaro

V polovině měsíce dubna na popických svazích vinná réva začíná rašit. Výhonky již musí být přichyceny k drátům, podél nichž se mají dále pnout.
V tuto dobu jsou velkým nebezpečím pozdní mrazíky, které mohou zničit celý cyklus kvetení.

            

Léto

Začátkem léta květy vinné révy rozkvétají a šíří balzámově uklidňující vůni. Je to radost, kdy se zdárně za svitu slunce květ proměňuje v plod. Během léta se o vinnou révu pečlivě staráme, vylamujeme zálistky, provzdušňujeme, aby se slunce i ochranné látky proti různým chorobám mohly dostat mezi hrozny a zdárně vyvíjet.

            

Podzim

Plody již oku lahodí, dozrávají, hrozny se zbarvují a nabývají na objemu díky sladké šťávě uvnitř. Hrozny dozrávají, pokud podzim dopřává teplé slunce pozdního léta, přičemž snižuje kyselost a zvyšuje koncentrace cukru. Mezi zimními mrazy a letním nebezpečím výskytu různých chorob si teprve v čase sklizně můžeme uvolnit a s uspokojivou úlevou vydechnout.

            

Zima

Po sklizni do dubna se rostliny vinné révy pravidelně prořezávají podle pravidel a vybírají se zdravé tažně pro příští úrodu.

            

Aktuality

Slavnostní žehnání křížové cesty 19. 9. 2020

Dovolujeme si Vás srdečně pozvat
na slavnostní žehnání křížové cesty ve viniční trati Svidrunk v Popicích
v sobotu 19. 9. 2020 v 15. hodin.
Křížovou cestu požehná Mons. Mgr. Jiří Mikulášek.
Pobožnost křížové cesty povede děkan Jan Nekuda
s doprovodem kostelního a mužáckého sboru a TV Noe.
Sraz účastníků bude u kapličky (viz mapa).
GPS souřadnice 48.9282589N, 16.6795381E
Srdečně Vás zveme na pohoštění a degustaci vín ve vinařství.

Blog vinaře

Březen 2018

Vinice jsou ostříhané a březnové teploty začínají stoupat, brzy to pocítí i keře vinné révy. Začnou táhnout mízu a tím nám oznámí, ať se připravíme na další nový rok.

Degustace

/degustace

 

Degustace vína u nás patří k tradici a stala se neoddělitelnou součástí vinařské turistiky s příjemným setkáváním u pestré nabídky dobrého vína, popovídání si nejen o víně a rozhlédnutím po našem vinařství.

Podporujeme programy