Vinařství Židek

Historie

Pamatujeme si ještě staré vinice pěstované na hlavu, vyvazované žitnou slámou ke kůlům a dávno před 200 lety ve starém sklepě, v chladných a vlhkých podmínkách se již vytvářela vinná atmosféra, to je již historie.

Tato stará historie vína nesla sebou spoustu zvyklostí a tradic, to dosvědčují mnohé vzácné zápisy, nejen před druhou světovou válkou, ale kořeny pěstování vinné révy sahají až do dávných časů a táhnou se jako červená nit celou historií lidstva.

Rok 2017

Opakovalo se mrazivé jaro ještě s větší razancí než předcházející rok. Vinaři i ovocnáři hlásí škody až k miliardě korun. Mínusové teploty někde klesaly k 5°C. Nejhůř dopadly mladé výsadby a Aurelius, některé sazenice již neobrostly. Pak nastalo opět kruté sucho, vinice pod závlahou to nepociťovaly, ale všechno ostatní trpělo nedostatkem vody, přírůstky na všem zeleném byly minimální, výnosy u obilí, kukuřice, se snížily na jednu třetinu. S ochranou ve vinici nebyl problém. V září spadlo 100mm srážek. Některé odrůdy jako Souvignon, Rulandské šedé, začaly hnít a musely se předčasně posbírat. Potom nastal krásný barevný, dlouhý podzim a dřevo dobře vyzrálo.

Rok 2016

Jarní mrazíky poškodily již narašené vinice, hlavně v dolinách. Velké škody měli ovocnáři. V průběhu vegetace byly srážky časté, ale ne vydatné. Bylo více práce s ošetřením proti chorobám, ale zvládlo se to dobře. Podzim byl krásný s teplotami až 30°C. Vína ročníku 2016 jsou aromatická, plná s dostatkem kyselin a dobrou harmonií. V tomto roce jsme osadili viniční pod lesíkem rezistentní odrůdou Sauvignier gris. Rigolovali jsme viniční trať ve Staré hoře.

Rok 2015

Rok 2015 – zásoba vody v půdě z předcházejícího podzimu byla dostatečná, ale další extrémní sucho a jěště extrémnější dlouhotrvající vysoké teploty až ke 39°C bez srážek vysušily celou krajinu, ČR i celou Evropu. Ke konci srpna a začátkem září spadlo 100mm vody a to zachránilo mnohé vinice i úrodu. My díky závlahám jsme měli krásnou úrodu se zdravými hrozny, které byly letos bez většího výskytu peronospory a oidia.

Rok 2014

od září 2013 až do července 2014 bylo extrémní sucho. Vinice neměly zimní vláhu, trpěly suchem. Zelené práce se zvládaly. Choroby se daly uhlídat. V srpnu byl přelom, kdy začaly extrémní nárazové srážky. V krátké době spadlo 143 mm. V září, kdy mají dozrávat hrozny, tak spadlo během dvou dní neuvěřitelných 154 mm. Bobulky na hroznech praskaly a začala se šířit hniloba, nastalo předčasné vinobraní. Očekávaný vynikající ročník se rozplynul.

Rok 2013

zima byla v normálu. Začátkem března se předčasně oteplilo, pak následovalo citelné ochlazení až na -10°C. Stěhovaví ptáci, kteří byli na tahu uhynuli, tisíce jich leželo na polích a vinicích. Kvetení proběhlo dobře, v červnu přišly vydatné srážky, ty způsobily  bujný vzrůst a pak následoval velký tlak oidia. Veliké úrodě ubralo na kvalitě špatné září a 3. října předčasný mráz. Cukernatost nebývale velmi nízká a kyseliny vysoké. 

Rok 2012

od září 2011 nepršelo, sníh nepadal, byla suchá a mrazivá zima. Docházelo ke špatnému rašení, letorosty nedosahovaly ani po vrchní dráty. Ještě k tomu 13.5. byl pokles teplot na - 4°C v nížinách na Moravě byly vinice zcela zničeny mrazem.

Škody byly obrovské. Nepršelo až v červnu, to révu zachránilo. Výlisnost byla malá a sucho ovlivnilo cukernatost, kyseliny i pH. Víno z červených odrůd  vynikalo vysokým extraktem a hutností.

Rok 2011

zima se ozvala již začátkem prosince poklesem teplot až na -17°C, pozdější průběh zimy byl mírný, vláha dostatečná, vývin vegetace byl stabilní a kvetení proběhlo v pořádku, nebyl výskyt perenospory ani oidia. Krásný slunečný podzim vybarvil hrozny do nebývalé krásy a kvality. Kvalita hroznů se projevila i kvalitním vínem.

 

Rok 2010

nejproblematičtější rok za naší vinařské existence. Pozdní nástup vegetace, již od jara vydatné srážky. V květnu za 2 dny spadlo 90 mm srážek. Deště se objevily v červnu, červenci. Spadlo 700-800 mm srážek, to vedlo k extrémně bujnému vzrůstu révy. Chardonnay sprchlo. Byl velký tlak plísně a padlí révového. Provedlo se 9 postřiků, velice náročný rok na zelené práce, málo slunečních dní vedlo k opožděnému vinobraní. Ve vínech byly vyšší obsahy kyselin. Vína nedosahovaly takových cukernatostí, na které jsme byli zvyklí. Vína jsou suchší.

Rok 2009

zima byla mokrá a deštivá. Ve vinohradě již na jaře byl vidět velký propad rašících oček. Přes léto už bylo méně srážek, voda chyběla až do podzimu. Po úrodném roce 2008 byl rok 2009 méně úrodný. Cukernatosti byly vynikající  do kategorie přívlastkových vín. V listopadu spadlo 80 mm srážek.

Rok 2008

opět teplá a suchá zima, jaro začalo brzy, doba květu o 2 týdny dříve, vývoj révy byl rychlý. V červenci velký tlak padlí révového, bylo velmi sucho, hrozny se přestaly vyvíjet, celý měsíc září a říjen nesvítilo sluníčko, byly mlhy, občasné deště, hrozny začaly hnít. Vinobraní se protáhlo do listopadu, ale přesto vína dosáhly do kategorie přívlastkových vín. Byla bohatá úroda.

Rok 2007

nadnormálně teplá a suchá zima. Začal se rok porovnávat s rokem 2003, zapadal do klimatických změn, které chtěly naznačit globální oteplování. Teplé jarní měsíce posunuly vegetaci o 3 týdny dříve před normální průběh. Bylo sucho, v srpnu došlo k poškození hroznů slunečním úpalem. V září začalo pršet a spadlo 100 mm srážek, hrozny začaly prudce hnít a předčasně se muselo sbírat. Vinobraní bylo deštivé, ke konci se sněhem, ale přesto byla vína v kategorii přívlastků.

Rok 2006

10 let práce za námi. Zima začala brzy. Ke konci prosince vydatné sněhové srážky, sníh byl po celé Evropě, na horách až 3m sněhu. Mrazy až -21°C. Sníh držel až do začátku března. Vegetace byla opožděná, měla dostatek vláhy i z vydatných srpnových srážek. Teplé počasí od září až do listopadu hroznům napomohlo ke kvalitnímu a zdravému vývoji do vysokých cukernatostí, to se odrazilo na vynikající kvalitě vína. Pálava 28°, Sauvignon 26,3°.

Rok 2005

velmi teplý leden, tráva byla jako na jaře, zima přišla až v únoru, napadlo nebývalé množství sněhu, co pamětníci nepamatují 40 let. Únor byl velmi mrazivý, mrzlo až do března. V březnu se náhle oteplilo na 17°C, tající sníh a zamrzlá zem způsobila erozi. Dostatek vláhy dal základ pro dobře se vyvíjející révu. Během vegetace dostatek vláhy, tlak plísně, bujná réva. Byl krásný podzim, nepršelo od záři až do listopadu. Vinobraní začalo začátkem října. Takové krásné vinobraní jsme ještě nikdy neměli. Úroda byla bohatá. Hrozny
dozrály do přívlastkových kategorií. Byl i výběr z bobulí. Cukernatosti trhaly rekordy Pálava 27,4°, Rulandské šedé 24,2°, Sauvignon 24,8°, Tramín červený 23,6°, Chardonnay 23°, Ryzlink rýnský 23°, Cabernet Morávia 20,6°. Nejlepší Rok na cukernatosti jaký kdy byl.

Rok 2004

zima byla příznivá. Trval velký deficit srážek od roku 2003. V červnu vydatná bouřka, později zase sucho a chladno. Byl velký tlak padlí révového. Na Frankovce a Pálavě u Kapličky. Částečně byly hrozny poškozeny. Vinobraní začalo 10. října a protáhlo se až do listopadu. Přesto byla vína výborných vlastností i cukernatosti. Pálava 25°, Chardonnay 23°, Sauvignon 22°.

Rok 2003

na kalendářní rok 2003 se bude vzpomínat, jako na rok superlativů v počasí. Střídaly se zprávy a zápisy – nejteplejší den, nejteplejší noc, nejvíce slunečních dní, nejnižší hladiny vod, největší vláhový deficit. Od jara do srpna spadlo jen 80 mm srážek. Vegetace měla 3 týdny náskok, ale chyběla jí voda. Vývin hroznů byl špatný a hrozny se sestřihávaly na zem. Listy před vinobraním z 1/3 z révy opadlo. Mladé sazenice usychaly, houbové choroby neexistovaly. Stačil jeden postřik za celé vegetační období. To nikdo nepamatuje. Vinobraní začalo předčasně v půli září. Byla malá výlisnost. Cukernatosti dosáhly na přívlastková vína, ale nedosahují kvality, chybí kyselina, vína mají nádech spařených vín. Nejsou harmonická. Takové horko a sucho nikdo nepamatoval. Na vinice  se muselo v 5:00 hod ráno, pro vysoké teploty se nedalo vydržet.

Rok 2002

se vyznamenává jako rok extrémních klimatických bouří, hlavně v Čechách byly 100-500 leté srážky a katastrofální záplavy. Začátek vegetace pro teplé počasí se vyvíjel rychle. Do července byly teploty vyrovnané, srpen, září četné srážky, hrozny začaly předčasně hnít. Vedlo to k předčasnému vinobraní, bylo blátivé. Přesto vína byla v kategorii přívlastkových vín.

Rok 2001 

jaro velmi deštivé, díky srážkám se réva vyvíjela dobře i teploty byly vyrovnané, později nadprůměrné. Dozrávání bylo hezké. V září vydatná bouřka, ještě se stačila šířit peronospora. Příznivé podmínky října měly pozitivní dopad na vynikající vlastnosti vína.

Roky 2000 - 1996

V předešlých letech, ještě za bývalého režimu, jsme zrekonstruovali starý sklep, v té době nás ještě ani nenapadlo, že budeme někdy zakládat rodinné vinařství.

V lednu roku 1996 jsme navázali na historické tradice vinařství. Rodinní příslušníci, zralí vinařské problematiky, byli našimi pomocníky a spolehlivými vodítky. Společně jsme vynaložili síly na těžké začátky a postupně vysazovali nové vinice a prodloužili starý historický sklep.

Roky 1950 - 1962

Sběr hroznů do putýnek
Rodiče a my děti při odpočinku
 
 
Popice 1953
Chystání postřiku v družstvu
A good essay writing service will always be transparent with their policies and terms. You can't hold them accountable for anything that happens after a customer has ordered a paper. Hence, a good essay writing service https://ihatewriting.net/ review will have terms and conditions that you can easily understand. A review should be at least 10 minutes long, and it should explain your rights and obligations. It should be easy to navigate and understand. So, don't be shy.

Aktuality

Tour de sklep v Popicích 2024

16. ročník Tour de sklep v Popicích začne 17. února 2024. Tradičně otevřené sklepy Vás přivítají od 12.00 hod. Prodej vstupenek u Obecního úřadu od 11.00 hod. Cena vstupenky je 800, Kč. Bližší informace a kontakty na www.tourdesklep.cz.

Degustace

/degustace

 

Degustace vína u nás patří k tradici a stala se neoddělitelnou součástí vinařské turistiky s příjemným setkáváním u pestré nabídky dobrého vína, popovídání si nejen o víně a rozhlédnutím po našem vinařství.

Podporujeme programy

Tento web používá pouze technické cookies potřebné pro chod webu.